Alt-tekst

Alt tekst
Inhoud

Wist je dat afbeeldingen op een website niet altijd zichtbaar zijn? Het kan gebeuren dat door een technische fout of een trage internetverbinding afbeeldingen niet laden. Maar geen paniek! Alt-tekst biedt de oplossing. Deze alternatieve tekst geeft een beschrijving van de afbeelding, waardoor gebruikers toch een idee krijgen van wat er op de foto te zien is. Op die manier wordt de inhoud van de website toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een visuele beperking. Alt-tekst, een kleine maar onmisbare toevoeging aan jouw website!

Alt-tekst voor SEO

Wist je dat een alt-tekst niet alleen nuttig is voor gebruikers die een afbeelding niet kunnen laden? Ook zoekmachines maken er gebruik van om te begrijpen wat er op een afbeelding te zien is. Dat is waarom het zo belangrijk is dat je alt-teksten op een slimme, informatieve manier schrijft. Het hebben van relevante visuals op je website is namelijk ook cruciaal voor de ranking van je pagina op Google. Dus als je serieus bent over het optimaliseren van je SEO-strategie, mag je de kracht van alt-tekst niet onderschatten. Het is een kleine maar effectieve manier om de zichtbaarheid van je pagina’s te vergroten en meer verkeer naar je website te trekken.

Alt-tekst voor welke afbeeldingen

Een website kan niet zonder afbeeldingen. Of het nu een headerfoto, website logo of button is, alle afbeeldingen hebben een bestandsnaam en een alt-tekst. Het is van groot belang om de alt-teksten niet leeg te laten voor zoekmachineoptimalisatie. Als de alt-tekst ontbreekt, kunnen zoekmachines namelijk niet inschatten waar de afbeelding over gaat. Hoewel het verstandig is om de alternatieve tekst leeg te laten bij louter decoratieve afbeeldingen, moeten de alt-teksten zeker worden ingevuld bij informatieve afbeeldingen. Als je de alt-teksten leeg laat, kan de zoekmachine niet beoordelen of jouw website gebruikmaakt van relevante afbeeldingen. Het is daarom belangrijk om de zoekmachine te helpen om een duidelijk beeld van jouw website te krijgen. Zorg er dus voor dat je alt-teksten geeft die passen bij de zoektermen waarop je wilt scoren. Zo ben je goed vindbaar en kom je sneller in contact met de mensen die jouw website zoeken.

Hoe voeg je een alt-tekst toe aan een afbeelding?

Toegankelijkheid op het web is van groot belang, en het toevoegen van alt-teksten aan een afbeelding kan daarbij helpen. Een alt-tekst is niet alleen handig voor mensen met een visuele beperking, maar het kan ook het weergeven van de afbeelding versnellen. Gelukkig is het toevoegen van een alt-tekst aan een afbeelding in de meeste CMS-systemen een fluitje van een cent. Door te navigeren naar het submenu media / galerij / bestanden en te klikken op de afbeelding in je mediagalerij, kun je de alt-tekst eenvoudig aanpassen. Het is belangrijk om te onthouden dat dezelfde alt-tekst wordt gekoppeld aan alle pagina’s waarop dezelfde afbeelding voorkomt, tenzij je de afbeelding opnieuw inlaadt. In dit geval zul je de alt-tekst opnieuw moeten invoeren.

Alt-teksten en afbeelding namen

Naast een goede alt-tekst is ook de afbeeldingnaam een indicatie voor zoekmachines van wat er te zien is op een afbeelding. Het is voor zoekmachines namelijk belangrijk om te weten waar een afbeelding over gaat en door relevante bestandsnamen te gebruiken, maak je dit begrijpelijk voor de zoekmachine. Zo kan je nog meer uit je afbeeldingen halen en het is ook nog eens goed voor de toegankelijkheid van je website. Kortom, let op de bestandsnaam van je afbeeldingen en scoor hoger in de zoekresultaten!
 
Inhoud

Gerelateerde begrippen

Ankertekst

Alles wat je moet weten over de ankertekst Als je lang genoeg op internet zit,

AIDA model

Het AIDA-model is een marketingmodel dat al sinds de jaren 1800 wordt gebruikt om verkoop

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een slimme en innovatieve manier van marketing die de aandacht heeft getrokken

A/B testen

Zo start je met A/B-testen: Een beginnersgids Als je een website hebt, dan wil je

Artikel marketing

Wij bieden de beste artikel marketing diensten en -strategieën voor elke organisatie. Met zoveel concurrenten

Word ook adverteerder bij blogdrip

Na registratie ontvang je een email van ons met de inloggegevens.
Zodra je bent ingelogd kan je direct starten met het publiceren van jouw artikelen.