Betekenis: indexering – Waarom is het belangrijk voor jouw website?
Hoe werkt het proces van het laten indexeren van jouw website? En waarom is het zo belangrijk dat jouw website wordt geïndexeerd? In deze blog gaan we dieper in op het proces van indexering en waarom jouw website hier absoluut niet zonder kan. Ongeacht of je een bedrijf hebt of een blogger bent, indexering is van groot belang als het gaat om jouw online aanwezigheid.
Wanneer jouw website wordt geïndexeerd, gaat de zoekmachine aan de hand van de crawlers van Google bepalen of de pagina relevant is als oplossing op bepaalde zoektermen. Het is belangrijk om te weten dat het even kan duren voordat jouw website wordt geïndexeerd. In sommige gevallen kan het zelfs enkele dagen duren. Maar wees gerust, ook zonder indexatieverzoek worden jouw pagina’s vanzelf geïndexeerd. Toch kun je het proces versnellen door een indexatieverzoek in te dienen in Google Search Console. Een element op jouw website dat bijdraagt aan een goede en snelle indexatie is een XML-sitemap.
Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat jouw pagina’s niet worden geïndexeerd. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Een van de redenen kan zijn dat jouw pagina nog te nieuw is en de crawlers van Google nog geen tijd hebben gehad om de pagina te lezen. In dit geval is het belangrijk om wat geduld te hebben. Een andere reden kan zijn dat jouw pagina content heeft die niet voldoet aan de richtlijnen voor indexatie. Het kopiëren van content is hier een voorbeeld van. Tot slot kunnen ook verhuisde pagina’s zorgen voor indexatieproblemen. In dit geval kun je gebruikmaken van 301-redirects.
Wanneer je nauwkeurig volgt hoe jouw website wordt geïndexeerd, krijg je ook inzicht in de zoekwoorden waarop jouw website gevonden wordt. Dit inzicht is van onschatbare waarde als het gaat om het verbeteren van de SEO van jouw website. Hoe meer pagina’s er worden geïndexeerd, hoe meer inzicht je krijgt in de zoekwoorden waarop jouw website hoog wordt gevonden en hoe je deze posities kunt verbeteren.
Een professional kan je helpen bij het optimaliseren van jouw website voor indexering. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw website inhoud bevat die uniek en helder is, zonder dat deze content is gekopieerd. Onthoud daarbij dat jouw doelgroep op zoek is naar relevante en betrouwbare informatie. Door bijvoorbeeld blogs te schrijven en social media te integreren, vergroot je de kans op een hogere indexatie.
Conclusie
Indexering kan soms best ingewikkeld zijn, zeker wanneer je pas net begint met het optimaliseren van jouw website. Maar met de juiste kennis en expertise kom je een heel eind. Een goede indexatie zorgt ervoor dat jouw website beter vindbaar is voor jouw doelgroep en dat je bovenaan de zoekopdrachten verschijnt. Een professional kan je helpen bij het optimaliseren van jouw website voor indexering, zodat je jouw tijd kunt besteden aan andere belangrijke zaken. Onthoud daarbij dat relevantie, betrouwbaarheid en unieke content de sleutel zijn tot succesvolle indexatie.