Structured data

Structured data
Inhoud

Betekenis: Structured Data en de Optimale Implementatie voor SEO

Structured data is al jaren een belangrijk onderdeel van SEO-strategieën. Het is echter ook een term die vaak niet volledig begrepen wordt. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van structured data en hoe het gebruikt kan worden om de zichtbaarheid van je website te verbeteren. We bespreken het belang van de correcte implementatie van schema’s en hoe deze kunnen helpen bij het verkrijgen van rich snippets in de zoekresultaten pagina.

Structured data – wat is het?

In de zoekresultatenpagina van Google is er meer dan alleen de URL en beschrijvende tekst. Rich snippets zoals reviews, prijzen en afbeeldingen maken je zoekresultaten opvallender. Door deze gegevens als ‘structured data’ toe te voegen aan je website kan Google deze makkelijker lezen en kan het zoekmachine algoritme de context beter begrijpen.

Voorbeeld: Een zoekopdracht geeft als resultaat een rich snippet weer met sterrenbeoordeling en beoordelingsscore van “fondue restaurant Amsterdam”. Dit rich snippet is opgebouwd uit structured data van de website in kwestie. Hierdoor kan Google duidelijk vaststellen dat het gaat om een vindbaar fondue restaurant in Amsterdam.

Structured data implementeren

Structured data toevoegen aan je website is relatief eenvoudig, waarbij het belangrijk is om specifieke tags te gebruiken. Schema’s kunnen bijvoorbeeld als JSON-LD, RDFa of Microdata worden toegevoegd aan je webpagina’s, of via Google Tag Manager. Het is echter wel van belang dat de geïmplementeerde schema’s overeenkomen met de inhoud van je website. Inconsistentie kan namelijk leiden tot onduidelijkheid voor zoekmachines en zelfs bestraffing.

Structured Data voor SEO

Er zijn verschillende mogelijkheden om structured data toe te passen om de zichtbaarheid van je website te verbeteren. Breadcrumbs bieden bijvoorbeeld een duidelijke hiërarchie van je website waardoor gebruikers eenvoudig kunnen navigeren. Artikelpagina’s kunnen worden gestructureerd om de schrijver, publicatiedatum en categorieën in kaart te brengen. FAQ’s zijn gebaat bij gestructureerde vragen en antwoorden en how-to’s vereisen stapsgewijze informatie voor gemakkelijke begrijpbaarheid.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van structured data de zichtbaarheid van een website in de zoekresultatenpagina vergroot. Het tonen van rich snippets kan leiden tot een hogere CTR (click-through-rate) en kan de algehele gebruikerservaring verbeteren. Echter is het geen garantie dat rich snippets automatisch verschijnen bij een hoogwaardige plaatsing in de SERP. Er zijn namelijk verschillende factoren die hier een rol bij spelen.

Conclusie:

Structured Data is een krachtig middel voor SEO. Het biedt zoekmachines extra informatie over de inhoud van jouw website, waardoor rich snippets kunnen worden gegenereerd om de gebruikerservaring te verbeteren. Het is daarom van belang dat bedrijven zich laten adviseren door SEO-specialisten voor optimaal gebruik van structured data.  Het correct implementeren van schema’s biedt de mogelijkheid om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultatenpagina. Door te zorgen voor overeenstemming tussen de content van je website en de toegepaste schema’s is het mogelijk om rich snippets te genereren, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een hogere CTR en meer verkeer naar de website.

Inhoud

Gerelateerde begrippen

Smart Shopping

Slim winkelen met Smart Shopping: alles wat u moet weten In deze digitale wereld hebben

SSL

SSL: De Belangrijkste Technologie Voor Een Veilige Website In de huidige digitale wereld, waar online

Sitemap

Wat is een Sitemap en Waarom is Het Belangrijk? Heb je ooit gehoord van een

SERP

Wat is SERP? Alles wat je moet weten! Als je een eigen website hebt of

Word ook adverteerder bij blogdrip

Na registratie ontvang je een email van ons met de inloggegevens.
Zodra je bent ingelogd kan je direct starten met het publiceren van jouw artikelen.